Materijali za nastavu matematike u osnovnoj školi

 

 


 

5. - 8. razred

 

Plakat - Kocka i kvadrat

 

 


 

Izrada bilježnice s kvadratićima nije moja ideja; već nekoliko godina na internetu možemo naći fotografije takvih bilježnica. U izradi ove, koju možete vidjeti na gornjoj fotografiji, sudjelovali su svi moji učenici. Naime, budući da smo željeli izraditi kockice po dimenzijama što "sličnije" kvadratićima iz bilježnice, bilo je potrebno izraditi par stotina takvih kockica, što nije kratkotrajan posao. Lijepljenje također oduzima dosta vremena...

Materijal za izradu bilježnice s kockicama
Materijal za izradu bilježnice s kockicama

tipovi datoteka: pdf, docx
veličina: 1.494 MB, 299 KB
objava: ožujak 2016.

 

Jabučne mozgalice - materijal za pano u holu škole

 

Ako za Dan jabuka (20. listopada) želite pripremiti pano u holu škole, na koji ćete staviti mnoštvo matematičkih zadataka i mozgalica o jabukama, možda vam se svidi ideja iz ovog materijala. Ovdje možete naći mnoštvo zadataka na tu temu, već pripremljenih za printanje i izrezivanje u obliku jabuke... Ovdje ima zadataka za sve učenike - od 1. do 8. razreda.

tip datoteke: docx
veličina: 1.013 MB
objava: listopad 2017.


 

Matematika i likovna kultura u strukturalnoj korelaciji

 

Na Međužupanijskom stručnom skupu za učitelje matematike održanom u Samoboru 1. rujna 2016. godine, magistar edukacije likovne kulture Slaven Jurić (OŠ Samobor) održao je zanimljivo predavanje i radionicu "Matematika i likovna kultura u strukturalnoj korelaciji". Najtoplije zahvaljujem kolegi Slavenu Juriću na dozvoli da prezentaciju objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: pptx
veličina: 5.061 MB
izrada: studeni 2016.

 

Večer matematike 2013.

 

Glavna manifestacija projekta Matematički znanstveni izazovi: Večer matematike održana je 5. prosinca 2013. u 290 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Priključili su se i fakulteti, muzeji, matematičke udruge, društva... Za učenike osnovnih škola Večer matematike obuhvaćala je skup aktivnosti nalik sajmu. Učenici i njihovi roditelji obilazili su pripremljene radne centre i sudjelovali u zabavnim matematičkim aktivnostima. Ovdje možete naći primjere zadataka kakve su rješavali, te opis organizacije. Najtoplije zahvaljujem kolegici Tanji Soucie, voditeljici Nastavne sekcije Hrvatskog matematičkog društva, na pripremi ovog materijala i dozvoli da ga objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: pdf
veličina: 957 KB
objava: siječanj 2014.
datoteka za izmjenu: doc (2.123 MB)

 

Veseli brojevi

 

Veseli brojevi - plakat
Veseli brojevi pričaju nam priču

 

Ovdje možete pročitati o jednom vrlo zgodnom projektu kojeg su započeli učitelji OŠ Nikole Tesle, Mirkovci. Svaki mjesec tema je jedan broj te učenici trebaju naći primjere vezane uz taj broj... Najtoplije zahvaljujem kolegici Mariji Turjak i kolegi Slobodanu Cvijović-Gorši na slanju materijala i dozvoli da ih objavim na svojim web stranicama.

tipovi datoteka: ppsx, pdf
veličina: 4.803 MB, 394 KB
objava: studeni 2015.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Nogomet i matematika

 

Na stručnim skupovima za učitelje matematike održanima u Zagrebu sredinom 2014. godine, prof. dr. sc. Franka Miriam Brückler održala je zanimljiva predavanja "Matematika nogometnog prvenstva". Kroz predavanja nam je skrenula pažnju na to da u nogometu ima jako puno matematike, te da u skladu s tim, na mnogim mjestima u nastavi matematike možemo ubaciti zadatke vezane uz nogomet. Ako baš niste upoznati s time koji se sve brojevi pojavljuju u svijetu nogometa, ova će vam prezentacija biti dobar izvor podataka. Najtoplije zahvaljujem prof. dr. sc. Franki Miriam Brückler na dozvoli da prezentaciju objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: pptx
veličina: 1.994 MB
objava: listopad 2014.

 

Inicijalni ispiti znanja

 

Koji su argumenti za, a koji protiv pisanja inicijalnih ispita? Moramo li ih pisati? Kada? Kako? ... Nema učitelja koji se nije zamislio nad tim pitanjima, a vjerojatno i kroz svoj radni vijek mijenjao odgovore na njih... Ovo je prezentacija s predavanja prof.  Mirjane Mištra (nastavnice matematike i vanjske suradnice AZOO-a), u kojoj se autorica osvrnula na Pravilnik, probleme koje uočavamo u prkasi..., te je pokušala navesti što više pitanja i odgovora koji nas muče u vezi njih. Najtoplije zahvaljujem kolegici Muštra na dozvoli da prezentaciju objavim na svojm web stranicama.

tip datoteke: pps
veličina: 249 KB
objava: listopad 2011.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Procjena u nastavi matematike

 

Ova prezentacija govori o važnosti uvježbavanja i korištenja procjene u nastavi matematike, te daje nekoliko zgodnih primjera za nastavu od 5. do 8. razreda. Prezentacija je prikazana na Kongresu nastavnika matematike (PMF, Zagreb) u srpnju 2008. godine. Najtoplije zahvaljujem prof. Ljiljani Koritnik na dopuštenju da prezentaciju objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: ppt
veličina: 387 KB
objava: listopad 2008.

 

Dan otvorenih vrata OŠ Marina Držića, Zagreb

 

Ovo je prezentacija koju je kolegica (učiteljica matematike i vanjska suradnica AZOO-a) Suzana Barnaki koristila na predavanjima na stručnim skupovima za nastavnike matematike. Ovdje možete naći korisne savjete koji vode u smjeru uspostavljanju dobrih odnosa sa roditeljima, te opis kako je izgledao Dan otvorenih vrata OŠ Marina Držića (šk.g. 2010./2011.), koje su sve aktivnosti imali učenici, što su sve proučavali, kako su uredili panoe, a tu je i mnoštvo jako zgodnih zadataka (mozgalica) koji su bili na panou, ali i odlične mozgalice koje su bile dio kviza u kojem su sudjelovali i roditelji. Najtoplije zahvaljujem autorici na dozvoli da prezentaciju objavim na ovim web stranicama.

tip datoteke: pps
veličina: 11.500 MB
objava: rujan 2011.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Zorne predodžbe kao put prema formuli

 

Ovdje možete naći prezentaciju kolegice Senke Sedmak sa predavanja održanih 27., 28. i 29. kolovoza 2012. na stručnim skupovima u Zagrebu za učitelje osnovnih škola. Kolegica je istaknula štetnost nastave na kojoj se djeci bez razumijevanja daju formule i recepti kako rješavati zadatke, te je nasuprot tome istaknula dragocjenost rasprave problema i dala nekoliko jako zgodnih zadataka za motivaciju kroz koje djecu možemo usmjeriti prema zaključcima i navesti ih na željene postupke... Bez autoričinih komentara ovu prezentaciju nećete doživjeti jednako kao mi koji smo slušali predavanje, no u njoj ćete naći zgodne zadatke primjenjive u nastavi. Najtoplije zahvaljujem kolegici Senki Sedmak na dopuštenju da ovu prezentaciju objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: pps
veličina: 3.368 MB
objava: kolovoz 2012.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Ukrasi za savršenu jelku

 

Ako se pitate je li moguće postići savršeni sklad zelenila i sjaja na jelki, u raznim medijima tvrde da je. U ovom je materijalu opisano kako. Autorica radnih listova: Jelena Volarov. Najtoplije zahvaljujem autorici na slanju materijala i na dozvoli da ga objavim na svojim web stranicama.
Iako ovaj materijal ne spada u cjelinu Trokuti, objavljujem ga ovdje, gdje su materijali koji dolaze na red pred Božić.

tip datoteke: pdf
veličina: 2.401 MB
objava: prosinac 2013.
datoteka za izmjenu: docx (165 KB)

 

vrh ↑