STEM događanja za učenike

 

 

Na početku svake školske godine planiramo izvanučioničku nastavu, posjete muzejima, razna događanja u i izvan škole.
Što iz STEM područja možemo isplanirati u tu svrhu? Kamo odvesti učenike? Što sve organizirati u svojoj školi pod pokroviteljstvom nekog organizatora?
Na ovoj stranici možete naći neke odgovore na ta pitanja.
Za sve ostalo što se nudi u RH, a što ovdje nije navedeno, unaprijed hvala ako mi javite pa da i to uvrstimo.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

 

 

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike, za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo pojedino područje tehnike.
Stalne postavke/odjeli
Izvanredna događanja
Moguć je posjet velikih skupina učenika odjednom (koje će pri obilasku muzeja biti podijeljene u manje grupe).

 

Muzej iluzija, Zagreb

 

 

neki tekst

 

Muzej iluzija, Zadar

 

 

neki tekst

 

Mozgaonica, Zagreb

 

 

neki tekst

 

Zvjezdarnica Višnjan

 

 

neki tekst

 

Zvjezdarnica Zagreb

 

 

Zvjezdarnica Zagreb provodi različite edukacijske programe, popularizaciju i sudjeluje u znanstvenim istraživanjima. Redovito se organiziraju tečajevi (opći i napredni), astronomske radionice, ljetna škola, kao i sudjelovanje naših učenika na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Posjeti Zvjezdarnici radi opažanja neba teleskopom mogući su u večernjim satima od utorka do petka. Školske grupe primaju se uz prethodnu najavu.

 

Park znanosti, Oroslavje

 

 

Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara? Kako prošetati Sunčevim sustavom u 60 sekundi? Je li moguće bez poznavanja nota odsvirati „Odu radosti“ u hodu?... pitanja su na koja će sve dobne skupine u igri na zabavan način pronaći odgovore uz pomoć osmišljenih eksponata koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti ili dodirivati i tako spoznati kako i zašto određeni eksponat funkcionira!
U Parku znanosti učenici će se susresti s jedinstvenim eksponatima znanstvenog i edukativnog sadržaja od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja prirodnih znanosti! Uz zanimljivu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.
Predviđeno vrijeme razgleda eksponata: 45 min (grupa do 50 osoba).
Mogućnost Proslave znanstvenog rođendana.
Informacije: Park znanosti i Facebook poveznica.

 

Nikola Tesla - Mind From The Future - izložba 20.11.2017.-20.3.2018., Zagreb

 

 

neki tekst

 

Dan za znanost, Koprivnica, svibanj-lipanj

 

 

Dan za znanost je projekt Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica. Cilj je projekta okupiti što veći broj sudionika svih uzrasta koji će – prema vlastitu odabiru – interaktivno sudjelovati u nizu aktivnosti s područja matematike, fizike, kemije, biologije, elektrotehnike, robotike i psihologije. Okuplja znanstvenike, zaljubljenike u znanost, studente, nastavnike, učenike. Manifestacija obiluje predavanjima, radionicama, eksperimentima, izložbama iz STEM područja. Otvorena je za sve zainteresirane. Ulaz je besplatan.
Kontakt: Marina Furkes, mag. educ. math et phys., voditeljica projekta, e-mail: mfurkes@gmail.com
Facebook poveznica, Četvrti Dan za znanost, Treći Dan za znanost

 

Znanstveni piknik, svibanj ili rujan, Zagreb i ostali gradovi u Hrvatskoj po pozivu

 

 

Znanstveni piknik najveća je manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Okosnica događanja su interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije i edukativne radionice. Osnovni cilj manifestacije je popularizacija znanosti, znanstvenika i znanstvenih otkrića najširoj populaciji, te poticanje kreativnosti i inovativnosti kod djece i tinejđera. Poseban naglasak se stavlja na razmjenu sadržaja na međunarodnom planu u svrhu stvaranja mreže kontakata za mlade edukatore iz Hrvatske. Znanstveni piknik komunicira da znanost ne čine samo formule, grafikoni i činjenice, već da je ona prije svega avantura i izazov koji nam omogućuje da bolje shvatimo svijet u kojem živimo. Program Znanstvenog piknika u Zagrebu traje ukupno tri dana, a podijeljen je u 2 kategorije: znanstveno-edukativnu u kojem dijelu je STEM područje izuzetno zastupljeno i umjetničko-zabavnu.
Facebook poveznica

 

Kućica eksperimenata, Slovenija (dolazak u školu po želji, uključujući i škole u RH)

 

 

Kućica eksperimenata (na slovenskom: Hiška eksperimentov) je mobilni centar znanosti koji, zajedno sa 60 eksperimenata i znanstvenim događanjima, na jedan dan može posjetiti vrtić, osnovnu ili srednju školu (uključujući i ustanove u RH), te ih na jedan dan promijeniti u centar znanosti i neformalnog obrazovanja.
Kućica eksperimenta malo je dijete Hiše eksperimentov - Slovenskog Centra znanosti, koji postoji već više od 20 godina.
Brinemo da svijet bude bolji tako da:
- stimuliramo radoznalost, postavljanje pitanja i traženje odgovora,
- oduševljavamo za učenje,
- promičemo prihvaćanje pogreške i poštujemo iskrenost odgovora "ne znam",
- stvaramo kreativnu okolinu.
Facebook poveznica

 

Večer matematike, organizacija unutar svake pojedine škole, pod HMD-om, prosinac (svake godine)

 

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Odražava se svake godine u svim zainteresiranim vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske, prvog četvrtka u prosincu, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.
Sve informacije možete pronaći na mrežnim stranicama HMD-a ili Facebook stranicama Večeri matematike.

 

eTwinning

 

 

eTwinning nudi platformu za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare itd.), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte te razmjenjivati znanja i iskustva.

 

Eratostenov eksperiment

 

 

Određenog datuma u godini provodi se globalni Eratostenov eksperiment u kojem učenici mnogih škola diljem svijeta, računaju opseg Zemlje, koristeći štap i metar. Cilj eksperimenta je poticanje je istraživačkog učenja. Prijaviti se može bilo koja škola.
O dosad održanim Eratostenovim eksperimentima, na hrvatskom jeziku:
Eratostenov eksperiment u Mažuranićevoj školi
OŠ Novska: Eratostenov eksperiment 2017.
Portal za škole: Eratostenov eksperiment u ožujku 2017.
CARNet: Eratostenov eksperiment 2016.

 

Razna matematička natjecanja

 

Službena natjecanja
Matematički četverac
Lucko

Klokan
Pula
Lipik

Mathema
MathFest

Varaždin
MAT liga

 

 


 

početna