Duhovni kutak

 

 

 

 

Ekologija

 

 

 

 

 

 

 

 

Govor koji je utišao svijet na 6 minuta

 

Govor djevojčice Severn Suzuki na Konferenciji UN-a za okoliš i razvoj, Rio de Janeiro, 1992. god.

 

 

Chris Jordan

 

Ovih sam dana (rujan 2010.) naišla na stranice fotografa Chrisa Jordana koje nas podsjećaju u kolikim količinama bešćutno zagađujemo Zemlju. Dirnulo me je na koji su način napravljene, pa to želim podijeliti i s vama. Ukoliko znate engleski jezik, preporučujem da direktno posjetite stranice g. Chrisa Jordana - link je ovdje. Pročitajte tekst ispod slike, te klikom na sliku zumirajte i uočavajte detalje na njoj... Nakon toga uz desni rub ekrana izaberite novu sliku, te s njom postupite isto. Ta je stranica vezana uz zagađenja u SAD-u, a ova općenito uz Zemlju...

 

Za one koji ne znaju engleski, evo prijevoda opisa nekih slika, uz direktne linkove na te slike:

 

Morski psi

Ova je slika napravljena od 270.000 fosiliziranih zubi morskih pasa, što odgovara broju morskih pasa koji svaki dan diljem svijeta bivaju ubijeni zbog peraja. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Valovi

Ova je slika napravljena od 2.4 milijuna komadića plastike, što odgovara broju "pounda" plastike koja se svaki sat baca u oceane. (1 pound jednak je otprilike pola kilograma)  Sva plastika na slici prikupljena je iz Tihog oceana. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Tigrovi

Rub ove slike je napravljen od 3.200 tigrića-igračaka, što odgovara broju tigrova koji danas (2010.g.) žive na Zemlji. U praznu sredinu slike moglo bi stati 40.000 takvih tigrova, što odgovara broju tigrova koji su na Zemlji postojali 1970. godine. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Tuna

Ova slika prikazuje 20.500 tuna, što odgovara prosječnom broju tuna koje se ulove u svjetskim oceanima svakih 15 minuta. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje.

 

Žarulje

Ova slika prikazuje 320.000 žarulja, što je jednako broju kilovatsata električne energije koja se svake minute u SAD-u neefikasno potroši (gubitci u električnim vodovima, kompjutori u standby-u...). Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje.

 

Izlet

Ova slika prikazuje 106.000 aluminjskih konzervi, što odgovara broju konzervi koje se u SAD-u troše svakih 30 sekundi. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Grudi

Ova je slika izrađena od 32.000 Barbika, što je jednako broju neobaveznih povećanja dojki obavljenih u ambalatama SAD-a u 2006. godini - mjesečno! Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Charlie Brown

Ova je slika izrađena od 10.000 psećih i mačjih ogrlica, što odgovara prosječnom broju neželjenih mačaka i pasa koji se u SAD-u eutaniziraju svaki dan. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Pušenje ubija

Ova slika sadrži 200.000 kutija cigareta, što je jednako broju Amerikanaca koji umiru od pušenja svakih 6 mjeseci. Nastalo na temelju slike Van Gogha. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Ben Franklin

Ova slika se sastoji od 125.000 novčanica od 100 dolara, što ukupno iznosi 12.5 milijuna dolara, a to je novac kojeg američka vlada svaki sat potroši na rat u Iraku. Kliknite na bilo koji dio slike da biste uočili detalje tog dijela.

 

Pri pregledu bilo koje od gornje navedenih slika, uz desni rub ekrana imate još slika, pa slobodno dalje pregledajte sami...

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Antonija Horvatek