Materijali za nastavu matematike u osnovnoj školi

 

 


 

Krađa materijala

 

Poštovane kolegice i kolege!

 

Već sam u nekoliko navrata diljem interneta našla svoje materijale na tuđim stranicama (često na web stranicama škola), i to uz vrlo zanimljivu izmjenu - iz tih je materijala izbačeno moje ime, a ubačeno ime nekog drugog (vjerojatno onoga tko se odlučio za takvu objavu) kao da je on autor.
Ovdje želim jasno naglasiti da preko takvih stvari ne prelazim šutke.
Kad takav materijal nađem na web stranicama neke škole, šaljem mail ravnatelju te škole (direktne mail adrese učitelja nemam) u kojem opisujem u čemu je problem, te od ravnatelja tražim:
1. da se makne sporni materijal sa spornih stranica,
2. da mi ravnatelj odgovori na mail,
3. da mi učitelj zaslužan za to djelo također odgovori na mail.
U suprotnom bih ime te škole objavila na svojim web stranicama, uz opis događaja.
Zadnje se dosad nije dogodilo jer su svi ravnatelji, kojima sam se obratila, ispunili sva tri uvjeta.

 

Ukoliko ne želite da se vama dogodi slično, ne radite podvale nedostojne zvanja učitelja, a kakve sam gore opisala.

 

Ovdje još želim naglasiti da ovdje ne pričam o objavi materijala u kojima je ostalo moje ime. Pričam o izbacivanju mojeg imena i ubacivanju tuđeg, kao da je netko drugi autor.

 

Ujedno ovdje želim naglasiti i da ima puno učitelja koji su me pitali za dozvolu da moje materijale objave ili negdje javno koriste. Bilo je i molbi za prijevodom na druge jezike. Svi su uvijek dobili dozvolu, a dogovorili smo na koji način. Dapače, drago mi je ako se moji materijali što više koriste, zato su i napravljeni. Ali to mora biti na fer način! Ako već sve besplatno dajem, nemojte to zlorabiti.

 

Uvjeti o korištenju materijala s ovih stranica oduvijek su dio ovog weba, a nalaze se i u mnogim materijalima (npr. Power Point prezentacijama).

 

Antonija Horvatek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vrh ↑