O meni

 

 

Rođena sam 17. siječnja 1970. godine u Graberju Ivanićkom. Djevojačko prezime mi je Horvatić.
Po struci sam diplomirani inženjer matematike (dilpomirala sam na PMF-u u Zagrebu 1993. godine), a nakon što sam počela raditi u školi, položila sam psihološko-pedagoško-metodičku grupu predmeta i time stekla pravo na stalno zaposlenje kao prof. matematike.
Matematiku predajem od 1993. godine, stalno u osnovnoj školi. Sad radim u OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, a osim u ovoj školi radila sam u OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću i u OŠ Đure Deželića u Ivanić Gradu, gdje sam osim matematike predavala fiziku i informatiku.
Živim u Ivanić Gradu. Udata sam i imam sina.

 

 

Moja velika želja, koju bih mogla realizirati kad bi Ministarstvo bilo zainteresirano, je kompletirati tj. kroz filmove, Power Point prezentacije i/ili ostali odgovarajući software, obraditi sveukupno gradivo matematike od 5. do 8. razreda, odnosno napraviti materijale za samoučenje bilo kojeg dijela tog gradiva, a koji bi bili besplatno dostupni svima (preko ovih web stranica i/ili web stranica Ministarstva). Teško ću to uspjeti realizirati sama, uz puno radno vrijeme koje radim kao učiteljica matematike, uz obitelj i uz želju da ostanem zdrava osoba koja postoji i izvan matematike i računala. Svojevremeno sam na adresu Ministarstva poslala mail u kojem sam ponudila da u suradnji s Ministarstvom krenem(o) u izradu takvih materijala (a za vrijeme izrade materijala smanjila bi mi se zaduženja u školi), no kažu da "nema zakonske osnove" za takvo što. Očito po njihovom nema ni potrebe, jer u suprotnom bi valjda nešto poduzeli.
U međvremenu, ja ću nastaviti raditi ono što volim i u čemu uživam - izrađivati razne materijale za nastavu, za samoučenje i sl. te ih besplatno stavljati na web. U skladu s vremenom koje imam na raspolaganju i ovisno o zdravlju...

 

 

 

Osim matematike, jako volim prirodu, volim obrađivati zemlju, baviti se vrtlarstvom (ekološki, kako su to radili naši stari), izradom domaćih sokova, pekmeza, zimnice (sve bez kemikalija, konzervansa i sl.), obožavam more, volim plesati, hobi mi je skupljanje mudrih izreka, ...

 

 

 

Kad već pišem o sebi, moram spomenuti i ono što me dublje muči, a smatram da nije zanemarivo i da bi bilo dobro da to počne mučiti veći broj ljudi:

 

Deprimirajuća je činjenica u kojoj mjeri čovječanstvo, uz sav materijalni napredak za koji je očito jako sposobno, nije sposobno niti mu je stalo da više napreduje i duhovno, u kolikoj mjeri zagađujemo Zemlju, nemilosrdno i bešćutno uništavamo biljke, životinje, ali i sami sebe, te što su novac i materijalno blagostanje toliko važni prioriteti, da za dublje i istinskije vrijednosti premalo marimo. Ratovi pokazuju kako lako činimo grozne zločine i vlastitoj vrsti. Iako, zapravo, ni u miru nismo puno bolji - mnogi ljudi i tad čine strahote drugima, od onih vidljivih koji se rade svojem bližnjem, do onih na daljinu, kad npr. zarada diktira sve što treba napraviti.
Zagađenje vode, zraka i hrane pokazuju da ne marimo čak ni za to što ćemo ostaviti svojoj djeci. A ako nam do njih nije stalo, što je nama uopće sveto?
Kako živimo, takvi smo.
Govor djeteta

 

 

 

 

A sad struka...

 

 

 

Objavljeni članci:

 

 

 

Održana predavanja:

  • "Primjena prozirnica u nastavi matematike - ideje" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 9. lipnja 2003.g.

  • "Površine geometrijskih likova i razlomci uz pomoć programa The Geometer's Sketchpad" - stručni skup nastavnika matematike srednjih škola zagrebačke županije, Ivanić Grad, 15. veljače 2005.g.

  • "Primjena projektora i The Geometer's Sketchpad-a u nastavi matematike" - 8. susret nastavnika matematike Republike Hrvatske, Zagreb, 4.,5. i 6. srpnja 2006.g.

  • "Power Point u nastavi matematike" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 13. veljače 2007.g.

  • "Uvod u decimalne brojeve pomoću Sketchpada" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 6. prosinca 2007.g.

  • "Jednadžba pravca pomoću GeoGebre i Power Pointa" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Ivanić-Grad, 23. ožujka 2011.g.

 

 

 

Godine 2001. u suradnji s prof. Lukom Krnićem i prof. Zvonimirom Šikićem (autorima udžbenika za 6. i 7. razred) te kolegicom Ivankom Buković sudjelovala sam u izradi Prijedloga rasporeda programskih sadržaja (izvedbenog programa) matematike za 6. i 7. razred.

 

Školske godine 2004./05. bila sam evaluatorica udžbenika "Petica 5" iz matematike za 5. razred čije su autorice Dubravka Glasnović Gracin, Zlata Ćurković, Lidija Kralj i Sonja Banić, a izdavač SysPrint.

 

U listopadu 2006. godine postala sam učitelj-mentor.

 

Na kraju šk.g. 2007./08. na završnoj svečanosti osmog razreda, od meni vrlo dragih osmaša dobila sam  ovu diplomu.

 

U ožujku 2008. godine pozvana sam da prijavim svoje web stranice za dodjelu međunarodnog priznanja COMENIUS EduMedia Awards koje njemačko društvo GPI (Gesellschaft für Pädagogik und Informationen e.V.) dodjeljuje na području Evrope. Priznanja se dodjeljuju  obrazovnim proizvodima/medijima (CD-ROM, DVD, e-learning) koji se temelje na upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) i kojima je svrha obrazovanje. Dobila sam pohvalu žirija.

 

Dana 1. studenog 2008. u OŠ "Vuk Karadžić" u Bijeljini (BiH) održan je stručni skup za nastavnike i učitelje matematike i fizike na kojem je nadzornik za matematiku g. Boris Čekrlija u okviru svog izlaganja prezentirao i moju PPT prezentaciju o funkcijama.

 

24. studenog 2008. savjetnik Johannes Rodenstein (koji je iz Južnoafričke Republike) je u Dohi (glavnom gradu države Katar, Azija) održao predavanje za nastavnike na kojem je prikazao i dio moje PPT prezentacije Fractions-revision (hrvatsku veziju iste prezentacije možete vidjeti ovdje).

 

U svibnju 2009. kolega Ramiz Iljazi iz Tetova (Makedonija) je nekoliko mojih prezentacija poželio prevesti na albanski jezik: Rješavanje jednadžbi 1, Uvod u postotke 1. Zanimljivo za vidjeti. :-)

 

2. prosinca 2010. doc. dr. sc. Snježana Braić (docentica na PMF-u u Splitu, te profesorica kolegija "Vjerojatnost i statistika") održala je predavanje "Kombinatorika i vjerojatnost u svakodnevnici" za profesore osnovnih i srednjih škola na kojem je koristila prezentaciju čiji su dijelovi preuzeti iz moje prezentacije "Uvod u vjerojatnost".

 

14. i 15. siječnja 2011. na PMF-u u Novom Sadu održan je Republički seminar o nastavi matematike i računarstva u osnovnim i srednjim školama, na kojem su kolege Milosav Milenković (profesor matematike u Palanačkoj gimnaziji) i Dragoljub Đorđević (profesor matematike u Osnovnoj školi Heroj Ivan Muker) između ostaloga prikazali moju prezentaciju Centralnosimetrični likovi i nekoliko Sketchpad datoteka.

 

U studenom 2011. godine postala sam učitelj-savjetnik.

 

 

25. studenog 2011. imala sam čast biti gost u filmićima prof. Tonija Miluna u kojima smo objašnjavali gradivo matematike prvog razreda srednje škole.

 
 

1. Intervali

 

2. Linearne nejednadžbe - 1. dio

 

3. Linearne nejednadžbe - 2. dio

 

4. Linearne nejednadžbe - 3. dio

 

5. Linearne nejednadžbe - 4. dio

 

6. Kvadratne nejednadžbe - 1. dio

 

7. Kvadratne nejednadžbe - 2. dio

 

 

 

 

5. siječnja 2012. ponovo sam gostovala kod prof. Tonija Miluna, pa smo snimili još nekoliko filmića, ovaj put za 4. razred srednje škole.

 
 

1. Funkcije - pojam i zadavanje

 

2. Funkcije - graf funkcije (općenito)

 

3. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1|

 

4. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1| na drugi način

 

5. Funkcije - graf funkcije f(x)=|x2-x-12|

 

6. Prirodna domena funkcije

 

 

 

 

Na Carnetovom Webfestivalu 2012 koji je održan pod sloganom "Tri, dva, jedan ... snimaj!", za obrazovni filmić "Uspoređivanje decimalnih brojeva" osvojila sam 3. nagradu u kategoriji "Majstori".

 

 
     

 

 

Isti je film prikazan na međunarodnom studentskom festivalu Student Cuts održanom u Zagrebu 16. i 17. svibnja 2012. godine.

 

 

 

 

 

Prof. Oliver Petković je 21. svibnja 2013. u okviru manifestacije Maj Mesec Matematike učenicima u Pančevu (Srbija) prezentirao sajtove s obrazovnim sadržajima.  Imala sam čast da se i moj sajt našao među prezentiranima.

 

 

 

 

Krajem 2013. godine prijavila sam se na Priprema, pozor - sat!, natjecanje koje je organizirao CARNet za nastavnike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, koji izrađuju i primjenjuju digitalne nastavne materijale u nastavi. Proglašena sam "jednim od 10 najuspješnijih sudionika natjecanja".

 

 

 

 

Krajem 2015. godine, tražeći softver s virtualnim geometrijskim priborom koji bih mogla koristiti kod snimanja filmova, naišla sam na zgodni programčić GeoEnZo. U listopadu i studenom iste godine napravila sam prijevod većeg dijela tog programa na hrvatski jezik. Za pomoć u prijevodu statističkog dijela obratila sam se dr. Snježani Braić, docentici s PMF-a u Splitu, kojoj se na ovaj način zahvaljujem što me je spojila s gospođom Vesnom Gotovac, asistenticom na PMF-u u Splitu, koja je prevela taj meni problematični dio.
GeoEnZo možete preuzeti s ove stranice.

 

 

 

 

U travnju 2016. godine, uključila sam se u stručnu raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi (CKR), s naglaskom na prijedlog predmetnog kurikuluma iz Matematike. Poslala sam dva priloga: 1. prilog, 2. prilog.
Na poziv akademika Vladimira Paara, predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo, HAZU, napisala sam i ovu recenziju .

 

 

 

  Antonija Horvatek

 

 

 

 

početna