O webu "Matematika na dlanu"

 

 

    Ove su web stranice nastale početkom 2006. godine. Nekoliko godina naziv weba bio je "Nastava matematike u osnovnoj školi", a 2014. promijenjen je u "Matematika na dlanu". Tada je web promijenio i izgled na ovakav kakav je danas.

 

Zasluge

 

    Sve vrijeme ove se web stranice nalaze na CARNet-ovom serveru. Puno hvala susretljivom osoblju CARNet-a na tehničkoj i savjetodavnoj podršci koju sam zatrebala i dobila zaista mnogo puta, na trudu i pomoći ne samo oko mnogih detalja vezanih uz postojanje ovih web stranica, već i šire vezano uz moj rad (npr. uz snimanje filmova), te na svim nestandardnim rješenjima koja su se potrudili pronaći kad bi na njihovu adresu stigle moje nestandardne molbe.
    Ovdje moram spomenuti i članove foruma Webmajstori, koji su mi kod mnogih mojih javljanja na forumu, srdačno izlazili u pomoć, te zahvaljujući kojima su mnogi dijelovi ovog weba realizirani na profesionalniji način nego što bih ja to mogla postići sama.
    Puno hvala i Vedranu koji mi je pružio ogroman poticaj da krenem u izmjene izgleda weba (2013./14.), te me je svojim savjetima i stalnom podrškom bodrio da ustrajem i onda kad mi se činilo da poslu nikad kraja, kao ni problemima na koje sam nailazila.
    Konačno, najveće zahvale svakako zaslužuju moj suprug, sin i svekrva koji su, zbog mog rada na web stranicama i materijalima, mnoge sate proveli bez mene. Hvala suprugu i sinu na tehničkoj pomoći u održavanju računala, instalacijama raznih programa, testiranjima, savjetima, idejama i sl.

 

Nastanak weba

 

    Web je nastao kao posljedica nekoliko stvari:

 

 • toga što sam učiteljica matematike kojoj je jako stalo da što veći broj učenika razumije ono što radimo na satu,

   

 • imam volju, a smatram da imam i dobre sposobnosti dokučiti što učeniku (pa i onom koji je slabijih matematičkih sposobnosti) nije jasno i kako mu to približiti, a s druge strane, fakultet (zvanje dipl. ing. matematike) sam završila u roku kraćem od 5 godina i s prosjekom ocjena iznad 4. Dakle, na neki način sam spoj dviju krajnosti - s jedne strane dobrih matematičkih ali drugih sposobnosti potrebnih za kvalitetno obavljanje učiteljskog posla (dobro se snalazim u korištenju raznih metoda i sredstava podučavanja, raznim softverima itd.), a s druge strane razumijevanja prema onima koji se u matematici teško snalaze i smišljanja načina kako njima približiti svijet matematike (ne zanemarujući pri tom ni potrebe drugih učenika, naravno),

   

 • svojevremeno sam bila članica Diskusijske liste Nastava matematike i tu sam od kolega pokupila mnogo dobrih ideja, slušajući o njihovim načinima rada, o njihovim stavovima i pogledima na nastavu, te su se tako iskristalizirali i napredovali mnogi moji stavovi, načini rada itd. Tu sam po prvi put neke svoje materijale objavila pred drugim učiteljima, i ono što je jako važno, dobila pohvale i podršku da to radim i dalje. Da nije bilo zadnjeg, teško bih ikada odlučila još javnije (putem ovog weba) objavljivati svoje radove i opisivati kako radim. U svakom od nas čuči strah kako će drugima zvučati to što imamo za reći, je li to dovoljno dobro da se iznosi javno itd. Hvala članovima Liste na takvoj podršci, a posebno presjedniku Liste, kolegi Šimi Šuljiću, što je uopće stvorio Listu. Bez toga, vrlo vjerojatno, danas ne bi bilo ni ovog weba.

   

 • ne znam racionalno objasniti zašto, ali u meni postoji ogromna želja da svoje materijale dijelim sa svima, potpuno besplatno i bezuvjetno. To nije racionalno i nije profitabilno, ali jednostavno, negdje duboko u sebi osjećam ogromno zadovoljstvo kad napravim materijal koji se pokaže jako dobrim u nastavi, i ponovo osjetim veliko zadovoljstvo kad takav materijal stavim na web i time otvorim mogućnost da će ga možda još netko na svom satu (ili negdje drugdje na drugi način) dobro iskoristiti. Ne radi se (samo) o racionalnom razmišljanju: "To su dobra djela, pa ih zato treba raditi.", već se jednostavno radi o dobrom osjećaju kad stvaram takve materijale, kad ih koristim s učenicima i kad ih dijelim sa svima. Taj osjećaj je valjda neki dar odozgo dan. Mislim da se bez takvog osjećaja ili neke druge tako jake pokretačke sile, samo zbog racionalnog razmišljanja, ne mogu postići takvi rezultati. Barem ja ne bih mogla. S druge strane (da krivo ne zaključite), nisam svetica i nisam protiv toga da nešto zaradim, kad bi se ukazala prilika. Ali, to mi nije nužno.

   


Sadržaj weba

 

    Kad je web nastao, moj plan i želja bili su objavljivati materijale namijenjene isključivo nastavnicima. Međutim, ubrzo sam iz povratnih informacija/mailova saznala da su uz nastavnike česti posjetitelji i korisnici materijala roditelji i učenici. Stoga sam počela raditi i materijale ciljano za učenike.

    U početku sam objavljivala isključivo svoje materijale. S vremenom sam počela dodavati i materijale drugih nastavnika (koji su to dopustili), čime se web dodatno obogatio i dobio na težini. Neke materijale mi šalju sami učitelji/autori, a za neke ja pitam.

    Osim za više razrede osnovne škole, mnogi su materijali primjenjivi i u nižima (naći ćete ih među materijalima za 5. razred i za dopunsku nastavu), a neki čak i u srednjoj školi (ovisi o tipu škole i učenicima kakve imate).

    U objavu zadataka s natjecanja (koja se kod nas održavaju još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća) krenula sam nakon borbe s vjetrenjačama koja je trajala godinu dana.

    Na snimanje obrazovnih filmova naveo me kronični nedostatak vremena u nastavi (zbog čega ne stignemo vježbati koliko bi trebalo, a ponekad ni dovoljno pojasniti neke stvari), želja da pomognem učenicima koji izostanu s nastave i koji žele što kvalitetnije nadoknaditi propušteno, činjenica da neki učenici stalno iznova zaboravljaju neke stvari a ne uspijevaju naći izvor pomoću kojeg će se podsjetiti i dr. Dio weba na kojem možete naći sve moje filmove (složene po cjelinama, redoslijedom kojim se obrađuje gradivo) možete naći ovdje, a moj YouTube kanal ovdje.

    Uz mnoštvo materijala, na ovim web stranicama možete naći i linkove na mnoge druge matematičke stranice vezane ne samo uz osnovnu školu. Drugim riječima, ako zatrebate bilo što vezano uz matematiku, krenite odavde. :-)

 

    Veći dio weba odnosi se, kao što i naslov kaže, upravo na matematiku, no naknadno su nastali i nematematički dijelovi poput Duhovnog kutka, Učimo čitati i pisati, Mojih fotki itd.

 

     Brojač posjeta kaže da su, osim iz Hrvatske, mnogi posjetioci iz Srbije i BiH, ali i iz drugih dijelova svijeta.

 

    Mnoge fotografije prirode koje uljepšavaju ovaj web preuzete su sa web stranica španjolskog fotografa Jesusa Rodrigueza. Najtoplije zahvaljujem g. Rodriguezu na dozvoli da koristim njegove  fotografije!

 

    Fotografije u vezi čitanja i pisanja su iz bogate Microsoftove zbirke slika.

 

    Svaka fotografija je ujedno i link na web stranice vlasnika.

 


Priznanje ovim web stranicama


    U ožujku 2008. godine pozvana sam da prijavim ove web stranice za dodjelu međunarodnog priznanja COMENIUS EduMedia Awards kojeg njemačko društvo GPI (Gesellschaft für Pädagogik und Informationen e.V.) dodjeljuje na području Europe. Stranice su dobile pohvalu žirija.

 

 

     Linkovi koji vode na ove web stranice na engleskom jeziku nalazi se:

 

 

    Ukoliko poželite komentirati bilo što u vezi ovih stranica i/ili materijala na njima, slobodno mi se obratite, bit će mi jako drago čuti to. Namjera mi je redovito nadopunjavati ove stranice, pa Vas pozivam da češće navratite. Dobrodošli!

 

  Antonija Horvatek

 

 

 

 

početna