Materijali za nastavu matematike u osnovnoj školi

 

 


 

Povijest matematike

 

Vedska matematika

Prezentacija o Vedskoj matematiki
Word datoteka o Vedskoj matematiki

 

Kako su računali staroindijski narodi? Kako to da su npr. zadatak 997· 989 mogli riješiti za 5 do 10 sekundi?
I mi možemo naučiti njihove metode i postupke! Proučimo ih kroz ove zanimljive materijale!
Najtoplije zahvaljujem kolegi Damiru Belaviću na dopuštenju da materijale stavim na svoje web stranice.

tip datoteke: ppt, doc
veličina: 1.229 MB, 354 KB
objava: listopad 2007.

 

Brojevni sustavi drevnih civilizacija

 

PPT prezentacija koja prikazuje kako su razne drevne civilizacije zapisivale brojeve. Najtoplije zahvaljujem kolegici Željki Bjelanović na dopuštenju da ovaj zanimjliv materijal stavim na svoje web stranice.

tip datoteke: ppt
veličina: 1.469 MB
objava: prosinac 2007.

 

Šetnja brojevnim sustavima

 

Ova prezentacija pojašnjava brojevne sustave iz prošlosti, zatim koje brojevne sustave koristimo danas, a tu je i jedan futuristički sustav kojeg su zamislili učenici OŠ "Stjepan Radić" iz Božjakovine. Autorica prezentacije je učenica Ivana Lovrić. U izradi prezentacije pomogao je učitelj Ivan Jukić. Kolegi Jukiću najtoplije zahvaljujem na slanju prezentacije, a Ivani Lovrić na dozvoli da prezentaciju objavim na webu.

tip datoteke: ppsx
veličina: 7.218 MB
objava: studeni 2015.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Tales

 

Jako lijepa PPT prezentacija o Talesu. Najljepše zahvaljujem autoru prezentacije kolegi Željku Nagrajsaloviću i autorici teksta kolegici Dubravki Glasnović-Gracin na dozvoli da prezentaciju stavim na ove web stranice.

tip datoteke: ppt
veličina: 2.566 MB
izrada: veljača 2007.
zadnja izmjena: listopad 2009.

 

Tales protiv Keopsove piramide

 

Ovo je PPT prezentacija o Keopsovoj piramidi (jednom od Sedam svjetskih čuda antike) i Talesu iz Mileta (jednom od Sedam mudraca). Osim priče o tome kako je Tales još u 6. stoljeću prije Krista izmjerio visinu te piramide, ovdje ćete naći i puno zanimljivih detalja o Keopsovoj piramidi i ostalim svjetskim čudima, kao i o Talesu i ostalim grčkim mudracima. Najtoplije zahvaljujem kolegici Jeleni Volarov na dopuštenju da prezentaciju objavim na svojim web stranicama.

tip datoteke: pps
veličina: 3.341 MB
zadnja izmjena: prosinac 2007.
uputa kako izmijeniti pps datoteku

 

Povijest broja π

 

Kako su ljudi u vrijeme kad je matematika još bila u povojima, kad nije bio otkriven decimalni zapis brojeva, i kad su i zapisi prirodnih brojeva i razlomaka bili još uvijek vrlo nepraktični, izračunavali opseg i površinu kruga? Zavirimo u povijest broja π... Najtoplije zahvaljujem kolegicama Kristini Vučić i Sandri Gračan na dopuštenju da ovu prezentaciju stavim na ove web stranice.

tip datoteke: ppt
veličina: 874 KB
izrada: ožujak 2007.

 

Matematika u doba renesanse - pojava i važnost univerzalnih matematičkih simbola

 

PPT prezentacija koja nas vraća u doba renesanse, kad su se u raznim zemljama koristile različite matematičke oznake i kad su se počele uvoditi jedinstvene. Tu su i radni listovi koji će učenike navesti na zaključak zašto je važno postojanje jedinstvene matematičke simbolike u cijelom svijetu. Pošto ovo ne spada u program, materijal se može koristiti na "manje ozbiljnim satovima" (npr. na zadnjem satu u polugodištu), no najbolje u 8. razredu, pošto se tu spominju korjenovanje i potenciranje. Najtoplije zahvaljujem autorici ovih prekrasnih materijala Jeleni Volarov na dopuštenju da materijale stavim na svoje web stranice.

tip datoteke: zip (ppt,doc)
veličina: 1 MB
zadnja izmjena: prosinac 2007.

 

Vremeplovom kroz matematiku

 

Jako zgodna knjiga o povijesti matematike, pisana jednostavnim, zanimljivim i za osnovnoškolski uzrast izuzetno pitkim jezikom. Od crteža do znakova za brojeve, o brojevnim sustavima drevnih civilizacija, o pojavi prirodnih brojeva, razlomaka, cijelih brojeva, korijena..., o raznim matematičkim simbolima kroz povijest i razvoju današnjih..., o razvoju geometrije..., o raznim matematičkim problemima i dr. Knjiga je na srpskom jeziku (oprez - stručni nazivi na hrvatskom i na srpskom jeziku nisu isti!). Najtoplije zahvaljujem autoru prof. Borisu Čekrliji na dopuštenju da Vremeplov stavim na svoje web stranice.

tip datoteke: pdf
veličina: 2.384 MB
objava: veljača 2008.

 

Povijest matematike

 

Odlične web stranice o matematici Mezopotamije, starog Egipta, drevne Kine, staroindijskoj i starogrčkoj matematici, o Arapskim doprinosima matematici, o matematici srednjevjekovne Evrope i matematici novog vijeka. Stranice nastale u sklopu kolegija Metodika nastave informatike II na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

tip: link na vanjske stranice

 

Matematičari na poštanskim markama

 

Ovo je link na članak prof. Emine Tihomirović koji je izašao u   časopisu math.e   2004. godine. Zgodno za staviti na pano u matematičkoj učionici. Arhimed, Descartes, Euler, Gauss, Leibnitz, Newton, Pascal, Pitagora.

tip: link na vanjske stranice
objava linka: rujan 2010.

 

Životopisi poznatih matematičara

 

Link na stranice kolegice Dubravke Glasnović - Gracin , na kojima možete naći životopise poznatih matematičara. Eratosten, Gauss, Newton, Pitagora, Tales.

tip: link na vanjske stranice
objava linka: rujan 2010.

 

O podrijetlu brojeva

 

Na ovoj web stranici naći ćete PPT prezentaciju i priloženi tekst u pdf-u koji govore o podrijetlu brojeva. Stranica je dio projekta Matematika plus izdavačke kuće Element , koji služi kao dopuna nastavi matematike u srednjoj školi (a neki dijelovi su primjenjivi i u osnovnoj).

tip: link na vanjske stranice
objava linka: veljača 2011.

 

vrh ↑